Próbáltál már ANYAKÉNT

érték- (és pénz!) teremtő, alkotó munkát végezni?
ÁLMOKat nem feladni, CÉLOKat megvalósítani?
Óhhh, jöjj, Gazdag, Szabad, Kreatív Élet!
De hogyan, a retkesfülű kismanóba..., ennyi gyerek mellett?!!!

2010. február 19., péntek

Honnan hova tedd félre a pénzed? Javíts a pénzügyeiden! 3.

A jövendőmondó válasza egyszerű:  A "megtoldott takarókból" (ld. előző bejegyzés közepe) vágj le egy-egy darabot, varrj belőle új takarót... De varázstakaró legyen ám!

Nem baj, ha először ez is picike, mert az a tulajdonsága, hogy ha levágsz belőle egy darabot, és azt ügyesen megforgatod, majd visszavarrod, kétszer nagyobb takaród lesz, mint volt! A nagyobb takaróból még nagyobb darabot vágj le - ne sajnáld, annál nagyobbra fog nőni! (Vagy vágj le két darabot, és a másodikból kezdj el varrni egy újabb varázstakarót...) Egészen addig varázsolj, amíg már hiába is nyújtózkodsz, nem lóg ki alóla a lábad! Mikor biztonságosan körülvesz, míg te békésen szundikálsz... És azalatt is csak nő, nő, nő... magától... Megvédi még az unokáidat is...

Olvasó:  - De hol kapni ilyen csodatakaró-szabásmintát?
BM: - Amerre nézel, mindenütt. Ha keresel találsz!
Olvasó: - De mit is pontosan? És mit varrjak hova? A jövendőmondó kicsit homályosan fogalmaz...
BM: - Na jó, mondom másképp... :)

A lényeg, hogy a félretett - vagy egyéb helyről szerzett (kölcsönkért, hitelként felvett, takaróról levágott :)) - pénzzel el kell kezdeni egy körforgást. Azaz a félretett pénzt a helyes mederbe kell terelni, ahol el tud kezdeni körbe-körbe áramolni. (A pénzáramlás angolul cashflow.) Nem szabad hagyni, hogy a körből kifolyjon, elszivárogjon - azaz máshoz kerüljön (pl. "túl hamar" kifizetett adók... - erről bővebben a Cashflow c. könyvben olvashatsz). Még rosszabb, ha - Kiyosaki kifejezésével élve - "kacatokra" költünk, mert ezek még sokkal több pénzt vonnak ki a körből.

A gazdagodás logikája

A varázskörnek van három pontja: bevétel, kiadás, eszköz, melyek ebben a sorrendben követik egymást. A végcél annak, aki el akarja érni az anyagi függetlenséget, az, hogy a pénz ezeket a pontokat érintve áramoljon, mint egy folyam, egyre nagyobbra duzzadva, mely  hordalékát a "bevétel" szigetén teszi le. :)   
  • A bevételemből fedezem a kiadásom.
  • A kiadásomat az eszközökre költöm.
  • Az eszközök termelik a bevételem. 
  • A bevételemből fedezem a kiadásom.
  • és így tovább... :) 
Ha eléred, hogy az eszközeidből származó bevétel több legyen, mint az összes létező költséged, elindultál a gazdagodás útján, és kikerültél a munkával-kenyeret-keresők mókuskerekéből, és aktívan élvezheted a passzív jövedelmet!

Olvasó: - Állj! Mi az az eszköz? És a kacatok??
BM: - Minden olyan dolog "kacat", (vagy rossz fordítással "forrás") ami viszi a pénzt (pl. autó, saját lakás/ház - bizony! ezek valójában nem befektetések, mert csak viszik a pénzt... jól láthatod a táblázatodból is... A direkt eladási célra vásárolt "ideiglenes" kacatokkal persze más a helyzet... ) És minden olyan dolog "eszköz", ami pénzt termel.

A klasszikus eszközök, amikbe be lehet fektetni: részvények, nemesfémek, műtárgyak... - ezek nem az eseteim! :) Nem is vesztegetek rájuk több szót. Inkább az "élőbb" dolgok érdekelnek, amikben van érzelem és értelem is (bár alapszabály, hogy érzelmet tilos belekeverni az üzletbe): ingatlanok, szerzői jogok, könyv, és bármi, ami önmaga is pénzt termel - miután működésbe hoztuk.  

Márpedig csak az működik, ami mozgásban van.  

Áramlik... Mert - megint csak Kiyosakit idézve - a pénz energia. Ezt manapság nem is olyan nehéz elhinni, hiszen gyakorlatilag nem kézzelfogható, csak elektronikus adatként látjuk. Valójában virtuális dolog - ezért bátrabban "játszhatnánk" vele! Magunknak kell mozgásba hozni. Ha betétbe tesszük - összecseng a befőttel :) - csak áll. Ha folyószámlán van, elfolyik...

Be kell fektetni egy szép ágyásba... Elindítani a növekedés útján... (Most átváltottam a rózsabokros hasonlatra :) ) Elő kell készíteni a talajt - felásni, betrágyázni; belevetni a magot, majd öntözni, gondozni, metszeni, védeni.

Nem véletlenül "befektetés" a neve... Nem lesz belőle semmi anélkül, hogy beletennénk valamit. Mégpedig időt és pénzt. A legtöbb ember hajlandó némi időt áldozni leendő befektetésére, bár sokszor nem eleget. Pénzt viszont csak kevesen...

Mitől félnek? A kockázattól.

Pedig befektetni nem kockázatos!

"Képzetlennek lenni kockázatos!" Ezért a legelső befektetés a tanulás legyen! Ebben tényleg nincs kockázat, enélkül viszont minden befektetés kockázatos!

Ha fontos a leendő befektetésünkhöz, ne sajnáljunk sok időt, és pénzt is áldozni a tanulásra! Az alapos tudás a legjobb befektetés. Hihetetlen előny, hogy nem magunknak kell hosszú évekig tapasztalatokat gyűjtenünk, hanem pár órányi olvasnivalóba, vagy tanfolyamba sűrítve megkaphatjuk azok gondolatait, tudását, akik már sikeresek abban, amire mi is készülünk! És megfizethetetlen, ha nem a saját kárunkon kell tanulnunk! (Ezért is szükséges például az MLM rendszerekben a képzési programba bekapcsolódni. Nem kötelező, de enélkül nincs sok esélye a kezdő belépőnek. Ezt legtöbben nem látják át - azt hiszik, a cég, vagy a vezetők akarnak így pénzt kicsalni belőlük. Pedig annak a cégnek lesznek igazán sikeres emberei, ami szívén viseli a tudás áramoltatását...)

Mit érdemes tanulni? Természetesen a szakmai dolgok nagyon lényegesek. (Alapfogalmak, a megvalósítás technikai és hivatalos lépései, stb.)

Viszont üzleti gondolkodás, másfajta szemléletmód, más személyiségjegyek nélkül hiába minden szaktudás. Hiába tudok minden elméleti és gyakorlati tudnivalót az ingatlanbusinessről, ha nincs meg bennem az a plusz, amitől vállalkozó egy vállalkozó, illetve befektető egy befektető...

Mit értek üzleti gondolkodás alatt? Miért van szükség személyiségfejlődésre?  És hol sajátíthatod el ezeket (a jelen blogon kívül...)?

Ebből és ebből a bejegyzésből kiderül! (Belinkelem, ha megírtam! :) )

Most egész mással fogom folytatni! :) Tarts velem!

Szeretettel:



(Ha még nem tetted, iratkozz fel az oldalsávban levő űrlapon, hogy a "velemtartáshoz" azonnal értesíthesselek a legújabb bejegyzésemről!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése